Búfelejtő

Az Állatkert szóvivője a húsfogyasztásról

2017. október 20. - Búfelejtő

Hanga Zoltán okleveles agrármérnök, állattenyésztő mérnök, kulturális menedzser, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a Lélek Boulevard című műsorban beszélt többek közt a húsfogyasztásról és a nercbundáról.

Hanga Zoltán szakmai életútja:
1990-1997 Fővárosi Állat- és Növénykert, önkéntes állatgondozó
1997-1999 Fővárosi Állat- és Növénykert, állatgondozó
1999-2002 Fővárosi Állat- és Növénykert, szakmai referens
2002-2004 Fővárosi Állat- és Növénykert, szakmai és sajtóreferens
2004- Fővárosi Állat- és Növénykert, szóvivő

Budapesten született, középfokú tanulmányait a Szinyei Merse Pál Gimnázium speciális biológia-kémia tagozatán végezte. A Kaposvári Egyetem Állattudományi Karán szerzett állattenyésztő mérnöki oklevelet. 1990 és 1997 között a Fővárosi Állat- és Növénykert önkéntese, 1997 óta az intézmény főállású munkatársa. Az Állatkert sajtómunkájában 1999 óta vesz részt, 2002/2003-ban, illetve 2004 óta a kert szakmai és sajtóreferense. A kommunikáción belül elsősorban a non-profit, természetvédelmi kommunikációt, illetve a környezettudatos ismeretterjesztést-szemléletformálást műveli.
Két könyv, egy könyvfejezet, több tudományos és számos ismeretterjesztő cikk szerzője, a Vadon és a Süni magazinok, illetve két további periodikusan megjelenő kiadvány állandó szerzője/közreműködője. Kutatási területe az állatkerti állatgyűjtemények fenntartása, a veszélyeztetett fajok ex-situ megőrzése, az erszényesek, illetve az állatkertek tudomány- és kultúrtörténete. A felsőfokú oktatásban meghívott előadóként (KE-ÁTK), gyakorlatvezetőként (BKF, IBS, KE-ÁTK), valamint külső konzulensként és felkért bírálóként (ELTE-TTK, SZTE-BMI, HJF) vesz részt.
A Magyar Szóvivők Egyesülete mellett 2002 óta a Magyar Biológiai Társaság (MBT) Állattani Szakosztályának, illetve Környezet- és Természetvédelmi Szakosztályának, 2003 óta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), 2005 óta pedig a National Geographic Society-nek (NGS) is tagja.

hangazoltan_720_2.png

Önmagáról:
"A nevem Hanga Zoltán. Budapesten születtem, és ott is élek. Végzettségemre nézve állattenyésztő mérnök vagyok (a Kaposvári Egyetemen végeztem), és a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjeként dolgozom. Emellett cikkeket, és néha könyveket írok, illetve előadok. Szabadidőmet leginkább fényképezéssel, utazással és kirándulásokkal, kulturális programokkal, valamint sporttal töltöm.
16 éve foglalkozom zoológiával, ezen belül speciálisan az erszényesekkel (a szakdolgozatomat is erszényesekből írtam, 1990 és 1997 között pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert erszényeseit is gondoztam). Természetesen a zoológia más területei is érdekelnek, különös tekintettel az emlősökre. Magukon az állatokon kívül a zoológiához kapcsolódó tudománytörténeti kérdések, illetve a nevezéktan és etimológia is foglalkoztat. Ami az egyes állatfajok és csoportok magyar elnevezését illeti, együtt dolgozom a Magyar Természettudományi Múzeum illetékesével a következetes és egységes nevezéktan kidolgozásán (ezen belül is főként az erszényesekre fókuszálva).
Az állatkertekkel kapcsolatban különösen érdekel az állatkertek működése, természetvédelmi tevékenysége, az állatkertek története, valamint az ún. állatkerti marketing.
A természetvédelem terén a veszélyeztetett állatfajok, a kihalás folyamata, az ún. ex-situ fajmegőrzés érdekel, valamint a természetvédelmet szolgáló környezeti nevelés foglalkoztat."

A bejegyzés trackback címe:

https://bufelejto.blog.hu/api/trackback/id/tr9813045702
süti beállítások módosítása